Beechfield

Termonfechin, Co.Louth

 

The site, in a rural Irish village, with large trees and stone walls was bought by the client with a habitable house and extensive garden of wonderful mature trees with some exotic planting. The existing house built in the 1950’s had no strong resonance either with traditional rural forms and materials or modern architecture.The challenge we felt was to work within the framework of traditional forms and reinvent the house with the advantages of contemporary building technology - structural steel, insulation, timber frame.The large double glazed openings to the south, east, west ensures the benefits of nature’s free heat and sunlight.To enjoy the trees and plants, all sides of the house have windows/doors with many of the rooms having views on two / three sides.Windows to the north are generally high level horizontal in character in order to preserve privacy from the public street while still enjoying the trees.The cruciform hip roofed configuration of the original house was “unroofed” and subsumed within a simple long bar double pitch roof running east/west and two mono pitch blocks north and south. The volume of the house is modelled to create an entrance porch with recesses and balconies to the south and east. 

© 2020 McGarry Ní Éanaigh Architects