Coláiste Ailigh

Letterkenny, Co. Donegal

The building form resonates with the landscape, its serial pattern moderated by the contingencies of site and organisation. Cloaked south-facing roof-lights bring the sun deep into the length and volume of the school casting memorable shadows onto the two-storey concrete spine wall. The building form’s materiality is both colour and texture, rubble stone and blue painted roughcast establish presence and some authenticity of place and location. Internally, the hue of large precast concrete panels resonates with the external stone, the blue grey relieved by timber elements paralleling the buff highlights in the underlying schist geology. The main floor throughout is a moss yellow green, a new ground level manipulated and treated as landscape.

© 2020 McGarry Ní Éanaigh Architects